6 Ocak 2020 Pazartesi

İŞLEMSEL YÜKSELTEÇ (OP-AMP) NEDİR?




1- Ofset Sıfırlama
2- Tersleyen Giriş
3- Terslemeyen Giriş
4- (-) Besleme
5- Ofset Sıfırlama
6- Çıkış
7- (+) Besleme
8- Boş Pin


İşlemsel Yükselteç (Opamp) Nedir?
Op-Amp ismi İngilizce de İşlevsel Yükseltici anlamına gelen Operational Amplifier'ın kısaltmasından türemiştir. Op-Amp devreleri, isimlerinden de anlaşılacağı üzere elektronik devrelerin işlevselliklerini arttırmak amacıyla kullanılan, sinyal yükseltme gücü çok yüksek olan entegre devrelerdir. DC (doğru akım) ile beslenirler, akım ve gerilim kazancı sağlarlar. Buna bağlı olarak da güç yükseltme ve empedans dönüştürme görevleri de yaparlar. 

İlk op-Amp'lar 1968 yılında Fairchild Semiconductor şirketi tarafından icat edilmiştir.

Genellikle Op Amp'larda iki giriş, bir çıkış ve iki tane besleme ucu bulunmaktadır. (+) girişe evirmeyen (terslemeyen/non-inverting) uç, (-) giriş ucuna ise eviren (tersleyen/inverting) uç adı verilir. Bu uçlar çıkıştaki faz farkını etkiler. eviren uca sinyal uygulandığında çıkıştan 180 derecelik faz farkı bir sinyal elde edilir. Evirmeyen uca sinyal uygulandığında ise girişteki sinyal ile çıkıştaki sinyal arasında faz farkı bulunmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DEFNE YAPRAĞİNIN FAYFALARI

DEFNE YAPRAĞİNIN FAYFALARI Defne Yaprağı – Laurus Nobilis Kullanıldığı Yerler Dahilen: Defne yapraklarından yapılan çay halsizlik ve yorgunl...